Pro Tibeťany je čaj nápoj stejně oblíbený jako káva lidem ze Západu, dalo
by se říci, že čaj je nepostradatelný pro život Tibeťanů. V oblastech obývaných
Tibeťany se čaj nevyrábí a téměř všechen čaj se musí dovážet z jiných částí Číny.
Čaje cestovaly po starobylé stezce na čajových koních. Tibeťané jsou závislí na
pití čaje kvůli drsnému podnebí a vysoké nadmořské výšce, což vytvořilo svůj
vlastní jedinečný způsob pití a přípravy čaje. Nejpopulárnější formou tibetského čaje je máslový čaj a mléčný čaj.
Jednou z hlavních součástí pro každé tibetské jídlo je máslový čaj a je nej oblíbenějším nápojem, co se v Tibetu pije. Podle tradiční tibetské medicíny, máslový čaj dělá Tibeťany silné a schopné žít dlouhý život. Předpokládá se také, že zahřejte tělo, bojujte s hladem a pomáhá při trávení. Máslový čaj (také známý jako „po cha“ se skládá pouze z několika jednoduchých přísad: jačí máslo, cihlový čaj, sůl a voda. Máslový čaj má silnou slanou chuť a mnoho lidem, kteří jej pijí poprvé, to chutná spíše jako vývar než čaj. Hostům se podává také máslový čaj a významní hosté se obsluhují s nově připraveným máslovým čajem ihned po přípravě, což je považováno za nejvyšší zdvořilost, protože máslový čaj chutná nejlépe, když je horký.
Příprava čaje je časově náročná a komplikovaná. Cihlový čaj se vaří, dokud nedosáhne správnou chuť, pak jsou čajové listy odstraněny a čaj se vlije do dřevěné máselnice s vroucí vodou, solí a jačím máslem. Ingredience se smíchají a výsledná kapalina se nalije do konvice, kde se ohřeje a poté podává.