Vinné sklepy Kutná Hora
Autor: členové KSK <(at)>,
Téma: Likérové a vinné etikety a miniatury,
Zdroj: Ing. Jiří Pešák, Vydáno dne: 12. 08. 2008
Vinné sklepy Kutná Hora s.r.o. jsou mladou rodinnou společností, která si dala
do vínku obnovit zašlou slávu a dlouholetou tradici pěstování vinné révy na Kutnohorsku. Vždyť první písemná zmínka o zdejším vinařství se nachází v Kosmově
kronice!
Historie vinařství na Kutnohorsku
Nejstarším záznamem o vinařství v okolí Kutné Hory je zmínka o Malínu v Kosmově
kronice roku 1101. Největšími šiřiteli myšlenky zakládání vinic byli tehdejší
představitelé klášterů, zejména sedleckého (založený roku 1143). Na stráních v okolí pěstoval révu právě jeho zakladatel Miroslav z Cimburka.V roce 1497 vydal král Vladislav nový viniční řád na horách Kutných a staral se také, aby se zakládáním vinic réva hojně rozmnožovala. Po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce vinařství upadalo. Vlivem válečných nepokojů vinice pustly a ležely ladem. To, co nestihla poničit válečná vřava, pomalu zanikalo. Průmysl a pivovarnictví vytlačovaly náročnější a dražší výrobu vína.
S novodobou obnovou vinic v Kutné Hoře se započalo v roce 1977 právě v trati
pod Sukovem.
Současnost píše od roku 2002 rodinná vinařská firma Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o.
Klášter sv. Voršily
První skupina Voršilek přišla do Kutné Hory v roce 1712 a začala hledat vhodné
místo pro stavbu kláštera. Stavba však probíhala teprve v letech 1738 – 1743 podle návrhů nejznámějšího architekta té doby, Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Pro
nedostatek finančních prostředků se podařilo postavit pouze tři křídla kláštera.
Teprve v letech 1895 - 1901 byla při jihovýchodním křídle budovy vybudována kaple.
V současnosti slouží klášter také výuce, konkrétně potřebám Církevního gymnázia svaté Voršily.
Vinohrady
V Kutné Hoře se pěstuje réva na pěti hektarech vinohradů na trati Sukov. Vína
z této oblasti vynikají svou typickou odrůdovostí, svěží kyselinkou a
nezaměnitelným
buketem. Vína jsou to plná a kořenitá. Na středně těžkých kamenito-písčitých
půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Miller- Thurgau, Rulandské šedé,
Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké.
Společnost jako jediná ve vinařské oblasti Čechy hospodaří systémem ekologického
vinohradnictví. Ekologické vinohradnictví znamená vyrábět kvalitní víno v
optimálním
množství tak, aby se přitom nepoškozovalo životní prostředí. Nepoužívají
se žádné chemické postřiky, pouze výluhy z bylin. Další zajímavostí je použití
prvků
biodynamiky – na vinařství se pohlíží jako na živý organismus, který může
podléhat
i nemateriálním vlivům. Znamená například provádění různých pracovních operací
(v závislosti na fázi Měsíce.
Na dalším rozvoji českého vinařství se společnost podílí také výsadbou nové
vinice
v obci Kuks, která je spíše známa jako perla vrcholného českého baroka než jako
vinařská obec. Na jaře roku 2005 zde byl obnoven 0,5 ha starého vinohradu „Nad
zámkem“ s tradičními burgundskými odrůdami – Rulandské bílé, šedé a modré.