Vítejte na oficiálních stránkách Klubu sběratelů kuriozit
English version
Deutshe version
Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy
Čokoládové obaly » Československý čokoládový a cukrovinkářský průmysl v době první republiky

Československý čokoládový a cukrovinkářský průmysl v době první republiky

Čokoládové obaly - Československý čokoládový a cukrovinkářský průmysl v době první republiky V době vzniku samostatného Československa bylo na našem území soustředěno přes padesát továren na čokoládu, cukrovinky a trvanlivé pečivo. Od počátku 20. let začala zakladatelská vlna desítek dalších podniků, takže v průběhu 10 let přibylo na 60 nových továren. Největší koncentrace továren se nacházela v Praze, Brně, Olomouci, Kolíně a v Bratislavě.

Dovoz kakaových bobů činil v té době 1,5 % světové produkce a Československo zaujímalo spolu se Španělskem šesté místo na světě, dokonce předstihlo i Švýcarsko. V roce 1925 byl založen Spolek průmyslu čokolády a cukrovinek, který hájil společné zájmy podnikatelů v tomto odvětví, spolek měl na počátku 54 členů. V odvětví bylo zaměstnáno na 20 000 lidí, z dvanácti největších čokoládoven byla polovina s českým kapitálem a polovina s německým.

Na trhu působilo několik zahraničních společností, jako např. německá firma Stollwerck v Bratislavě a tři původně drážďanské firmy v Děčíně-Podmoklích – Diana Hartwig & Vogel, Jordan & Timaeus a Otto Rüger. Dováželo se holandské kakao Bensdorp, které se zde balilo, zastoupení zde měly i známé firmy Van Houten a Nestlé, které zde ale nevyráběly čokoládu, Van Houten zde prodával své světoznámé kakao a Nestlé vyrábělo dětskou výživu, sušené mléko a nápoj Nescao. V Bratislavě kromě Stollwerck /nyní Figaro/ sídlila známá rakouská firma Pischinger/od ní je odvozen název pro oplatku/ a v Opavě se vyráběla v licenci švýcarská čokoláda Maestrani.

Československé firmy zavedly několik inovací, které se potom rozšířily do celého světa. Např. hodonínská firma Vista/Küfferle vyrobila v roce 1935 první porézní čokoládu, kterou si nechal patentovat Ing. Pavlík. Známá firma Lidka Koukol a Michera Kutná Hora vyvinula čokoládovou pastu Chocoline, předchůdkyni dnešní italské Nutelly. A do třetice, světoznámé komprimáty PEZ /u nás později známé jako LIPO/byly poprvé vyrobeny v Liberci v roce 1928 Eduardem Haasem, teprve po válce se výroba přemístila do Rakouska a rozšířila do celého světa.

Stanislav Krámský


[ 19. 08. 2018 | Komentářů: 0 | Doporučit | Vytisknout | 5166 přečtení ]
Časopis Sběratel

Aktuální číslo
SBĚRATEL 3/24

časopis Sběratel

( Více informací o číslu )

Nejbližší akce KSK
Členský adresář
XX.
ČLENSKÝ ADRESÁŘ

XIX. členský adresář

( Více o adresáři )
Série kalendáříků

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

Katalog PE
Nové knihy

Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy

Powered by phpRS. Copyright © Klub sběratelů kuriozit 2001-2024. Všechna práva vyhrazena. Kopírování jakékoli části možné jen se svolením autora.